Dieta při průjmu
Diety při průjmovém onemocnění (salmonelóza, campylobakterióza)
Potraviny zakázané
tučné potraviny a pokrmy, pikantní sýry, uzeniny, tučné krémy, tučná masa, husa, kačena, zvěřina, tučné a uzené ryby, sardinky, kaviár, zelenina, ovoce, luštěniny, mák, ořechy, koření (pálivá paprika, pepř), masox, maggi, sójová omáčka, alkohol, černá káva, nápoje s CO2, smažené pokrmy, kynuté, lístkové a linecké těsto, čerstvý chléb
Potraviny doporučené později
tuky, olej, margaríny, mléko, mléčné výrobky, maso z mladších zvířat, libové ryby - sladkovodní i mořské, s nízkým obsahem tuku, uzeniny - v malém množství drůbeží a vepřová šunka, zelenina - mladá, nenadýmavá (mražená, sušená, sterilizovaná), ovoce - zralá jablka, třešně, višně, banány, broskve, meruňky, koření - kopr, červená sladká paprika, bobkový list
U mléka a mléčných výrobků je třeba vyzkoušet snášenlivost. Tyto potraviny mohou zpočátku působit zažívací obtíže. V takovém případě je lépe začít zakysanými nízkotučnými výrobky (jogurt apod.), které organismus obvykle lépe toleruje.
Důležité poznámky:
U salmonelózy je v první (akutní) fázi možné doplňovat pouze tekutiny - minerálky, čaje, případně mírně oslazené. Vzhledem k teplotě a průjmům, které toto onemocnění doprovázejí, je nutné jich vypít dostatek, ale po malých dávkách (2-4 litry). Vhodné jsou minerálky, protože při průjmech existuje trvalý nedostatek minerálních látek. Teprve po odeznění této fáze lze začít zvolna podávat pokrmy. V prvním období přidáme suché bílé pečivo, bramborovou kaši bez tuku a mléka, těstoviny, rýži bez tuku, vždy však solené. V další fázi onemocnění začínáme podávat další pokrmy, vždy však záleží na průběhu choroby a na celkovém zdravotním stavu (horší průběh u starších lidí, osob s chronickým onemocněním). Čím je celkový stav a průběh onemocnění lepší, tím rychleji je možné přejít na původní způsob stravování.
V léčbě akutních průjmů je nejdůležitějším léčebným opatřením správná protiprůjmová dieta. Medikamentózní léčba zpravidla není nutná. Proto je třeba. aby nemocní byli o dietním režimu správně informováni. Z tohoto důvodu věnujte náležitou pozornost následující dietní informaci.
• 1. den pouze silný hořký čaj, event. i přislazený 2 kostkami cukru na 1/4 litru.
• 2. den přidat dietní suchar nebo suché bílé pečivo z předchozího dne. V poledne a večer polévku (vývar z kořenové zeleniny s propasírovanou mrkví a rozvařenou rýží, podle chuti přisolit).
• 3. den přidat nemastnou bramborovou kaši s trochou mléka, podle chuti přisolit, dušenou mrkev nemastnou, podle chuti přisolit, přisladit, rýžovou kaši nemastnou s trochou mléka.
• 4. den přidat bílou kávu, čerstvé netukové bílé pečivo, jablečné pyré, vývar z libového masa a kořenové zeleniny, zahuštěný krupicí, kapáním, rýží, těstovinou event. trochu mletého libového masa.
• 5. den přidat piškoty. máslové sušenky, strouhané jablko, masová haše, masový pudink, rizoto z vařeného masa, jablečný kompot, kaše z ovesných vloček, rýžový nákyp.
• 6. den pozvolna přecházet na normální stravu. Zprvu masa jen libová, vařená, dušená. Hotové pokrmy mastit jen čerstvým máslem. Plnotučné mléko, méně tučné sýry, tvaroh. Bílý chléb a domácí kynuté pečivo konzumovat nejdříve 6 hodin po upečení. Všechny kompoty, z čerstvého ovoce nepodávat zprvu hrušky a švestky.
Při těžším průběhu nemoci postupujeme ve změnách dietního režimu pozvolněji.